2017-11-03 Restaurering av Rackwitz hammarklaver

Instrumentet är tillverkat i Stockholm av G. Chr. Rackwitz ca 1810-tal.

Det är troligen länge sedan det var spelbart och kommer att bli något av en utmaning att få ordning på. Ett antal delar till mekaniken saknas helt och måste nytillverkas.

 

Nedan syns lösa dämmare i diskanten. Leden som måste bytas ut är av pergament. Dessutom behöver man ta bort den vita dämmarfilten som någon limmat ovanpå den ursprungliga skinnfläcken.

För att ta till vara strängar som gått av har man återanvänt dessa men flyttat dem till en högre ton där strängarna är kortare.

Strängtjockleken skall normalt minska från bas till diskant men på detta instrument hittar man strängar i högsta diskanten som borde suttit betydligt längre ner i registret.

Belastningen på instrumentet ökar kraftigt i och med detta och till slut knäcktes både resonansbotten och steget som strängarna vilar på.

Stämnaglarna har rostat kraftigt och behöver rengöras.

Förutom alla sprickor i resonansbotten har ribborna på undersidan lossnat av strängtrycket. Säkraste sättet att laga detta och det brustna steget är att plocka ur resonansbotten helt. Nedan ses fuktade trasor som skall få det gamla animaliska varmlimmet att släppa. Processen är ganska tidsödande och kan i värsta fall ta flera veckor.

Reonansbotten har nu lossnat och som en glad överraskning återfanns två saknade hammare till mekaniken.

Nedan syns resonansbottens undersida med sina ribbor.

Fortsättning följer ……