2018-07-04 Restaurering av Rackwitz hammarklaver

Instrumentet är tillverkat i Stockholm av G. Chr. Rackwitz ca 1810-tal.

Det är troligen länge sedan det var spelbart och kommer att bli något av en utmaning att få ordning på. Ett antal delar till mekaniken saknas helt och måste nytillverkas.

Nedan syns lösa dämmare i diskanten. Leden som måste bytas ut är av pergament.

För att ta till vara strängar som gått av har man återanvänt dessa men flyttat dem till en högre ton där strängarna är kortare.

Strängtjockleken skall normalt minska från bas till diskant men på detta instrument hittar man strängar i högsta diskanten som borde suttit betydligt längre ner i registret.

Belastningen på instrumentet ökar kraftigt i och med detta och till slut knäcktes både resonansbotten och steget som strängarna vilar på.

Stämnaglarna har rostat kraftigt och behöver rengöras.

 

Insekter har kalasat på delar av den filt av ull som tangenternas ände vilar på. Som tur är finns den en tillverkare i England som kan leverera filt som är tillverkad på samma sätt som den gamla.

Förutom alla sprickor i resonansbotten har ribborna på undersidan lossnat av strängtrycket. Säkraste sättet att laga detta och det brustna steget är att plocka ur resonansbotten helt. Nedan ses fuktade trasor som skall få det gamla animaliska varmlimmet att släppa. Processen är ganska tidsödande och kan i värsta fall ta flera veckor.

Reonansbotten är nu loss och som en glad överraskning återfanns två saknade hammare till mekaniken.

Nedan syns resonansbottens undersida med sina ribbor.

Uppdatering – 2018-03-11

Precis som tillverkaren Rackwitz använder jag animaliskt varmlim. Limmet har den fördelen att limfogar är relativt lätta att lösa upp med fukt och värme om man behöver lossa något. Vid limning kallnar det väldigt snabbt och därför måste inlimningen ske snabbt vilket kan vara svårt när det handlar om större limytor. HansErik Svensson kallades in för att hjälpa till och efter några intensiva minuter är så resonansbotten på plats med tvingar och spik.

 

Limningen har gått bra och det är äntligen dags att börja sätta på nya strängar. De gamla strängarna var till största delen utbytta och inte heller av rimliga dimensioner. Stämnaglarna var inte heller original så i samråd med ägaren beslöts att använda nytt material.

Uppdatering 2018-07-03

Till slut så är den då stämd och spelklar. Nya delar har tillverkats för att ersätta sådana som saknats. Det var t ex ett antal dämmare samt den moderatorlist (sordin) som kontrolleras av vänsterpedalen, delar till pedalerna och diverse mässingsdetaljer.

Närmast under strängarna syns den nytillverkade “sordinlisten” med sin filtremsa. Vid nedtryckning av vänsterpedalen flyttar sig filtremsan så att den ligger mellan strängen och hammaren.